Барокамера

ХБОТ – барокамера

ХБОТ (хипербарна оксигенна терапия) е доказан терапевтичен метод, който включва дишане на 100% чист кислород  под налягане от 1.3 атм. в специален апарат, т.н. – барокамера.

 

 

 


 Повишена оксигенация

Вдишването на 100% кислород под повишено налягане увеличава съдържанието на кислород в кръвта и наличния кислород в тъканите 16 пъти повече, в сравнение с въздух, вдишан при нормални условия. По този начин ХБОТ осигурява директна подкрепа за увредените и въстановяващи се тъкани.Също така, повишената концентрация на кислород помага за бързото отстраняване на някои токсини от човешкото тяло, например на въглеродния окис.

 


 Свиване на съдовете

Увеличената концентрация на кислород (хипероксия) по време ХБОТ предизвиква свиване на кръвоносните съдове и последващо намаляване на притока на кръв, докато тъканите продължат да получават увеличен кислород („кислороден парадокс“).  Това уникално свойство на ХБОТ е особено полезно при лечението на  контузии, свързани с наранявания от удар,охлузвания и термични изгаряния.

 


 Бактерициден/бактериостатичен

Повишената оксигенация на тъканите намалява разпространението на някои токсини и допринася за прякото и косвеното елиминиране на бактериите чрез „въоръжаването“ на защитните механизми на тялото, които използват кислород, за да атакуват бактериите.Това прави ХБОТ полезна за унищожаването на некротизиращи и други инфекции.Освен това, има ефект при лечение на остеомиелит и инфекции на меките тъкани.

 


 Ангиогенезата-неоваскуларизация

ХБКТ стимулира образуването на нови кръвоносни съдове, което води до повишаване на тъканната перфузия. Това е много важно за по-голямата част от хроничните заболявания (болест на периферните съдове при захарен диабет и след радиационно увреждане на тъканите).Освен това, се улеснява кислород-зависимото производство на колаген.

 


Последните проучвания показват, че броят на циркулиращите стволови клетки се увеличава в резултат на ХБОТ.

Преди да влезе в ХБОТ – барокамера всеки пациент преминава през консултация и преглед от лекар.